De ander is de spiegel voor het "ik"
De ander zegt heel veel over jezelf. Omdat het moeilijk is voor mensen om direct naar zichzelf te kijken is er altijd een ander voor nodig om dit te doen. Naar jezelf kijken zonder de ander is niet objectief en niet duidelijk.
De ander laat altijd datgene aan je zien waar je meer en minder sterk in bent, waar je teveel in aanwezig bent of waarin je tekort schiet. Op die manier confronteert de ander je met jezelf.
Wie is "die ander"
De ander, met name de partner, is de spiegel van "Ik". Zo zijn we allemaal ook wel eens "de ander". Het is een wisselwerking waarmee mensen in een continu proces elkaar laten zien hoe "Ik" en "de ander" in elkaar zitten.
Kritiek (van de ander)
Kritiek op jezelf is misschien niet leuk maar wel onder controle te houden. Het wordt pas lastig als de omgeving zijn mening, gepast of ongepast, gaat geven. Mensen met een minderwaardigheidsgevoel of mensen die erg onzeker zijn kunnen heel erg gevoelig zijn voor kritiek. De kritiek wordt dan al gauw persoonlijk opgevat en op zichzelf betrokken. Bijv. men koopt een mooie nieuwe jas. De omgeving vindt de jas helemaal niks en komt met allerlei punten van kritiek. Iemand die dit op zichzelf betrekt heeft dan meteen het idee dat de kritiek persoonlijk bedoeld is en dat hij of zij helemaal niks is.
Dit is een totaal verkeerde benadering. Het is alleen de jas die wordt afgewezen, niet de gehele persoon. Daarbij wordt er ook vaak vergeten waarom iemand kritiek geeft. Iedereen heeft zijn eigen redenen om anderen te bekritiseren en vaak heeft de werkelijke reden waarom de kritiek gegeven wordt weinig te maken met datgene wat wordt bekritiseerd. Alles wat iemand zegt of doet geeft iets aan over die persoon. Het laat zien wat de smaak is, waar moeilijk mee omgegaan kan worden of waar die persoon jaloers op is. De kritiek die de persoon uit zegt uiteindelijk niks over datgene wat wordt bekritiseerd maar alles over de persoon zelf.
Iedereen is anders
Elk individu wordt gevormd door zijn eigen wereld. Daarmee wordt o.a. bedoeld: de afkomst - het gezin - de opvoeding - invloeden van buitenaf zoals school - vrienden. Iedereen heeft daarbij eigen normen en waarden (referentiekader). Allemaal zijn we mens maar ieder mens is een ander persoon. Het woord zelf geeft het al aan: jij bent een "ander". Hiermee wordt alleen bedoeld een ander mens. Er wordt niet meteen aangegeven of die ander ook meer of minder is. Of we dat zijn vullen we zelf in. Iedereen is anders maar iedereen is ook mens.